STUDIO WTB
ENGINEERING en MACHINES VOOR REINIGING

HOME

       

CONTACT

lage druk programmeerbare spuitkop voor reiniging van vaten

protype van een lage druk hygienisch ontworpen spuitkop hogedruk spuitkop met insteek installatie 250 bar 3 meter slag insteek apparaat Clean Extender met Toftejorg tankwasmachine TJ20G Hogedruk spuitkop 240 Bar

engineering, denken en doen

 

FILTERWASSER #1

site map

 

Inleiding:
In vele productieprocessen wordt er gefilterd. Regelmatig past men in een (chemisch) continu proces een zogenaamd vacu�mbandfilter toe. [noot: er bestaat ook een roterend type]. In het bandfiltertype wordt een slurry ingedikt. Anders gezegd: de vloeistof en de vaste stof worden gescheiden. De werking: De slurry wordt op een fijngeweven, continu lopende band gestort. Onder de band [het doek] met de slurry bevindt zich een zuigbak. Deze wordt vacu�m gezogen. De vloeistof wordt als gevolg van het vacu�m door slurry en band heen geduwd en belandt in de zuigbak. De vaste stof blijft op het doek achter en valt aan het einde van de band bijvoorbeeld in een goot.


Case:
Een chemisch bedrijf in Amsterdam heeft een doekfilter, fabrikaat "Pannevis". Het filterdoek raakt echter snel verstopt. Standaard wordt er door fabrikant Pannevis een voorziening gemonteerd om het filter zelfreinigend te maken: een stilstaande pijp met een paar sproeiers. Het blijkt bij dit product niet effectief en vraagt bovendien intensief watergebruik. 

Het waswater is chemisch afval. Dit stelt een limiet aan het waterverbruik. Gevolg: Om het doek toch met weinig water goed te kunnen reinigen moet men het proces stoppen, de luiken openen van het dichte filter en handmatig [met de hogedrukspuit] het filterdoek reinigen. Deze methode geeft een goed resultaat. Echter, door ammoniakdampen zijn er uitgebreide veiligheidsmaatregelen noodzakelijk.  Bijvoorbeeld werken in een gesloten perslucht (van der Grinten) pak.

Aanpak:

Studio WTB ontwikkelde speciaal voor deze toepassing een automatisch reinigingssysteem. Dit combineert het goede resultaat van de handmatige reiniging met een minimaal waterverbruik. Eisen: in zijn geheel passend in filterkast, vanwege de ammoniakdampen. Explosieveilig. Geen hydrauliek.

De doekwasser bestaat uit een loopwagen waarop 2 nozzles zijn gemonteerd. De wagen is geplaatst onder het filterdoek en wordt door een kunststof persluchtcilinder heen en weer bewogen. Het frame van de machine wordt gevormd door een roestvast stalen profiel. Dit profiel heeft aan de uiteinden wangen waarmee het - zonder het filter te hoeven aanpassen - in de doekfilterkast past: een "package unit"

De nozzles hebben een centrale hogedruk voeding en staan achter een pneumatisch bediende wisselklep. Wanneer de wagen naar links rijdt spuit de linkernozzle en bij het naar rechts rijden spuit de rechter nozzle. Hierdoor hoeft de wagen slechts de halve bandbreedte heen en weer te rijden bij slechts 1 werkzame nozzle. Dit beperkt het waterverbruik.

Nozzle, stekend opgesteld, klik voor vergroting (107733 bytes)De nozzle kan in alle posities en gewenste hoeken worden versteld. De hoge druk slangen zijn van teflon met stalen omvlechting. De hogedruk wisselklep is een eigen ontwerp met aangepaste functionaliteit.

Kenmerkend voor de 2 nozzle opstelling met wisselklep is de beperking van de slag van de loopwagen: slechts de halve doekbreedte. Met als gevolg dat de gehele unit binnenin de filterkast kan worden gebouwd.

De wagen kan heen en weer rijden op kunststof wielen. In deze wielen zijn lagers met kogels van glas. Over de constructie is een roestvast stalen kast geplaatst. Hierop zijn de nozzles gemonteerd. De pneumatische ventielen zijn plaatsingsgereed geleverd in een schakelkast. 

Conclusie:
Het werken met deze installatie biedt belangrijke voordelen: het gaat snel en veilig gedurende de productieruns. Het filter hoeft niet meer open. Milieu en mens worden niet meer belast door ammoniakemissie tijdens de reiniging en door de beperking van de hoeveelheid vervuild afvalwater. Het doek van het filter gaat veel langer mee. Het filter is nu wel zelfreinigend.

Technische gegevens: 

Afmetingen doek BxL : 1.300 x 14.000 mm.
Werkdruk : 80 Bar
Capaciteit : 14 liter per minuut
Temperatuur water : 15oC
Reinigingstijd : 24 minuten voor het gehele doek
Gebruik : 1x per 8 uur (continu bedrijf)
Spuitafstand : 40 mm. vlakstraal
Materialen : Roestvast staal 316, kunststof, glas
Gewicht : 80 kg
Aansluiting : 1/2"BSP
 
   
  SITE MAP      
    
 

Engineering tekenburo industrieel reinigen ontwikkelen apparaat Duurzaam tekenaar Electro machinebouw scheepvaart installatie machines systemen voorziening vaten bins kratten obdam werktuigbouwkunde machinebouw solid works veiligheid constructeur senior positioneren ontwikkeling apparatuur onderhoud ontwerp afmeersystemen doseren nieuw tankwaskop advies toepassing consultancy engineering voeding besparing autocad pharma EHEDG tekenen