STUDIO WTB
ENGINEERING en MACHINES VOOR REINIGING


HOME

       

CONTACT

lage druk programmeerbare spuitkop voor reiniging van vaten

protype van een lage druk hygienisch ontworpen spuitkop hogedruk spuitkop met insteek installatie 250 bar 3 meter slag insteek apparaat Clean Extender met Toftejorg tankwasmachine TJ20G Hogedruk spuitkop 240 Bar

engineering, denken en doen

bIJGEWERKT
20 Jan 2014
  • Van motor tot lipstick

  • Het octrooisysteem

  • Google patent search

SITEMAP

 

Engineering: van motor tot lipstick
Talloze zaken die we elke dag gebruiken staan bol van techniek. In de gezondheidszorg, bij de productie van voeding, het maken van geneesmiddelen, industrieel reinigen: we zijn nergens zonder techniek.

viertaktmotorDe technische ontwikkeling gaat in hoog tempo, aangejaagd door onze wens om steeds goedkoper, makkelijker en veiliger met alles om te gaan.

Engineering is uitvinden en realiseren. Denken en doen. Engineering gaat van motor tot lipstick. En met vallen en opstaan.

Aan elke een uitvinding ligt een gedachtensprong ten grondslag. Studio WTB en de het team dat desgewenst wordt samengesteld bieden hier toegevoegde waarde. Door op het goede moment creativiteit te tonen en om dit om te kunnen zetten in een tastbaar ontwerp. Dat functioneert. Waarbij we werken vanuit een aspect dat steeds zwaarder weegt: duurzaamheid. De Clean Operator is hier een voorbeeld van, net als het magnetisch afmeren.

Echter, deze vindingen worden vast nooit zo bekend als die hiernaast, gedaan door Otto in 1876.
 

(illustratie UtzOnBike)

Het octrooisysteem: kennis wereldwijd beschikbaar
Hoe profiteren we allemaal van die "engineering"? Niet alle uitvinders spreken elkaar. Toch moet men kennis kunnen delen. Alleen dat brengt de mensheid verder. Voor het delen van kennis stelde de overheid het octrooisysteem in. De uitvinder beschrijft zijn uitvinding en deze wordt gepubliceerd in ruil voor een tijdelijke bescherming, de zogenaamde "octrooirechten". De eerste wet op octrooien voerde Nederland in op 25 januari 1817. Door de octrooirechten heeft de uitvinder de mogelijkheid zijn investering terug te verdienen.

De uitvinder stelt zijn beschrijving op een afgesproken manier op. De beschrijving omvat tekst en tekeningen (voorbeeld).  Iedereen kan daarna de kennis en idee�n raadplegen en - eenmaal gepubliceerd - kan dezelfde vinding niet meer opnieuw geoctrooieerd worden. In Rijswijk staat het europees octrooibureau, waar via internet  alles beschikbaar is. (zoek bijvoorbeeld eens op "bijster")  Het kantoor hoeft zoals vroeger niet meer te worden bezocht. Na afloop van de beschermperiode (20 jaar) is het octrooi, de kennis, vrij van rechten te  gebruiken. Iedereen kan de "State of the art" oftewel de "Stand der techniek" verfijnen. De uitvinder wordt geacht in de periode van bescherming genoegdoening te hebben gevonden. Soms in bekendheid, soms in financi�le resultaten.

Dit zijn onze bijdragen aan het octrooiregister:

1993 � Schans voor het windsurfen (tekeningen)

1995 � Paddle Applicator - Robotarm brengt label aan (tekeningen)

1996 � Clean Extender - Insteken van een sproeibol (tekeningen)

2000 � Clean Operator - Robotspuitkop (internationaal) (tekeningen)

2009 � Magnetisch afmeren met permanent magnetisme

(voor de tekeningen: blader door het document, keuzemenu boven venster van reader)

Google patent search

Toegankelijkheid: naast een blik in de wereld van "patenten" biedt Google Patent Search een reis in de tijd. Vooral de oude patenten zijn soms ware kunstwerkjes, met mooie illustraties en bloemrijk taalgebruik. Zeker interessant om eens op een druilerige middag doorheen te bladeren.Van spuitkop tot verbrandingsmotor tot, zoals hieronder: lipstick.

 

octrooitekening uit patentschrift op lipstick

 

 
  SITEMAP      
   
 

Engineering industrieel ontwikkelen apparaat Duurzaam patent machinebouw scheepvaart installatie machines systemen voorziening octrooi lipstick  werktuigbouwkunde machinebouw veiligheid ontwikkeling apparatuur ontwerp nieuw advies toepassing consultancy voeding besparing autocad pharma EHEDG tekenen prototype